ЦеркваНовиниСтаттіІнтерв'юГалереяРесурсиАвтори 
Календар 

Православіє 
 Основи віри
 Церква

Літопис 
 Новини
 Міжнародні новини

Галерея 
 Події

Письмена 
 Храми і монастирі
 Церковна історія
 Богословіє
 Філософія, культура
 Православний погляд
 Православіє і педагогика
 Молодіжне служіння
 Церква і суспільство
 Порада мирянину
 Суспільство про Церкву
 Церква і держава
 Міжконфесійні відносини
 Розколи
 Єресі та секти
 Подія
 Ювілей
 Дата
 Люди Божі

Слово 
 Слово пастиря
 Інтерв'ю

Православний світ 
 Ресурси
 Нове у мережі
 Періодичні видання
 Православний ефір
 Релігійна статистика
 Электронная лавка
 Бібліотека

Послух 
 Автори



карта сайта
Послання до вірних Української Православної Церкви з приводу ідентифікаційних номерів (2)

ПОСЛАННЯ
Священного Синоду Української Православної Церкви до духовенства, чернецтва і всіх вірних чад Української Православної Церкви

Возлюблені о Господі отці, брати і сестри!

Сьогодні всіх нас турбує кризова ситуація, що склалася у нашій державі, і ми не можемо байдуже ставитись до негативних і руйнівних процесів, які вражають майже усі сфери життя народу України. Зокрема ми занепокоєні тими непорозуміннями, які поширюються серед віруючих у зв’зку з введенням у дію Постанови Кабінету Міністрів України “Про заходи щодо запровадження ідентифікаційних номерів фізичних осіб” від 06.11.97 р. Є підстави вважати, що останнім часом почалося використання релігійних почуттів церковних чад у цілях, далеких від спасіння людських душ.
Через усе це порушується церковний мир, взаєморозуміння і злагода у суспільстві, що ускладнює і без того вкрай нелегке життя нашого народу.
Турбуючись про благостояння Cвятих Божих Церков і піклуючись про наше спасіння, дбаючи за мирне правління і життя в богохранимій нашій Батьківщині, щоб вірні мали змогу проводити християнське життя у благочесті і чистоті, Священний Синод Української Православної Церкви звертається до вас з роз’ясненням нашої позиції стосовно вищеозначеної ситуації у церковному середовищі.
Ми позитивно сприймаємо рішення Державної Податкової Адміністрації за проханням віруючих замінювати ідентифікаційні номери, що містять три шістки, на інші. Водночас Священний Синод продовжує наполягати на створенні альтернативної системи обліку прибутків для громадян, котрі не погоджуються прийняти ідентифікаційний код. Намагання відмовити у цьому через посилання на 24 статтю Конституції України є надуманим. Адже відомо, що в нашій державі неправославним громадянам, котрі через свої релігійні переконання відмовляються від виконання військового обов’язку, від прийняття присяги, надається можливість проходження альтернативної служби. Невже відповідальні працівники державних органів вважають кодифікацію населення важливішим, аніж виконання священного обов’язку - захисту своєї Вітчизни? До речі, православні християни проблем, пов’язаних із військовою службою, не створюють.
Прикро усвідомлювати, що з часом кодова система контролю за особистими прибутками дозволить державному апаратові простежувати навіть найменші дрібниці особистого життя людини. Окрім того, ніхто не може гарантувати, що інформацією, заведеною на власників ідентифікаційних номерів, не заволодіють люди із злими намірами. Неважко уявити можливі наслідки цього, як для окремої особи, так і для всього суспільства і держави. Вже сьогодні відомі численні витівки так званих “хакерів” - викрадачів інформації, що зберігається у мережі комп’ютерних систем (в тому числі таємної).
Дуже прикро, що, примушуючи віруючих брати ідентифікаційні номери всупереч їхнім переконанням, владні структури самі штовхають православних громадян на незадоволення і обурення відвертою неповагою до релігійних почуттів народу. Держава несе відповідальність за те, що вона не відстоює національної і державної самобутності нашої культури і наших традицій, сліпо, не замислюючись над наслідками, переймає стандарти, що діють у Европі.
Очевидно, що розпочатий процес кодифікації населення України лише відкрив немочі й болі нашого народу. Небажання чинити бездумно, прагнення зберегтися від світу, що лежить у злі, є, безумовно, доброю чеснотою. Але “покажіть... в чесноті розсудливість” (2 Пет. 1,5), - каже святий апостол Петро. Однаково помилковим буде, як не помічати духовної руйнації світу, так і перебільшувати її небезпеку. Слово Боже навчає не впадати в обидві крайнощі: “Не будь надмірно справедливим, ані занадто мудрим: чого б тобі себе губити: Не будь злим, і не будь немудрим: чого б тобі не у свій час вмирати? Добре, коли триматимеш одне та й другого з рук не пустиш” (Екл. 7, 16-18).
Якщо ми будемо вважати, що самі по собі засоби електронного контролю можуть впливати на поведінку людини, то впадемо у гріх блюзнірства. Саме ним є забобонне уявлення, ніби-то якась зовнішня операція, здійснена над людиною, здатна відлучити людину від Христа. Про це й варто було б пам’ятати тим, хто поспішив утотожнити ідентифікаційний код із печаттю антихриста, загрожуючи вічним покаранням за прийняття коду.
Мусимо попередити, що ті пастирі, які загрожують відлученням від Святого Причастя християнам, котрі прийняли код, ті, хто закликає до публічної відмови від будь-яких номерів, чинять безвідповідально, закликаючи паству на безпідставне і передчасне сповідництво. Адже така позиція лише порушує мир і злагоду серед народу Божого, сіючи страх, “де страху не було” (Пс. 52, 6). Натомість ми покликані у молитві та християнському спокої очікувати не апокаліпсису, а Другого пришестя Господа нашого Ісуса Христа і Страшного Суду, тобто зосереджувати увагу не на антихристові, а на Спасителеві світу.
Під печаттю антихриста ми повинні розуміти не стільки зовнішній знак, скільки внутрішній стан душі, яка поступово втрачає бажання жити у Христі. У цьому полягає головна небезпека сьогоднішніх непорозумінь. Турбуймося, щоб у час останніх випробувань, коли Церква дійсно попередить про лжехриста і його знаки, люди, які стомилися від безпідставних тривог, не сказали: “Ви знову обманюєте нас, як це раніше робили численні секти”. Саме так спрацює тактика залякування: якщо людина живе у постійному страсі - те, чого вона боїться, нарешті спіткає її.
Нам же, православним християнам, боятися потрібно лише Господа Бога і в страсі Божому перебувати у тверезості і молитися, щоб очима духовними вчасно бачити справжнього ворога (1 Пет. 5, 8).
Відтак, нагадуємо вам, браття і сестри, що важливо “не спішити вагатися розумом і не тривожитися ні від духу, ні від слова, ні від послання, ніби нами надісланого, неначе вже настає день Христовий” (2 Фес. 2, 2).
Священний Синод Української Православної Церкви звертається до збентежених і розгублених дітей Святої Церкви словами Христа, з яким Він звернувся після Свого Воскресіння до Апостолів: “Мир вам!” Бо, коли ми будемо тікати від символів, знаків, що нас бентежать, то невдовзі для нас не залишиться жодного місця на землі. А саме цього й хоче ворог роду людського! Але “Господня є земля, її повнота, вселенна та її мешканці” (Пс. 23, 1). “Отже, стійте у свободі, яку дарував нам Христос” (Гал. 5, 1), пам’ятаючи, що ніякі з існуючих номерів: ні номер паспорта, ні телефона, ні ідентифікаційного коду, ані будь-який інший - ніщо без нашої на те згоди, не відлучить нас від Христа і Його Святої Церкви.
“Знаймо також, що Син Божий прийшов і дав нам світло і розум, щоб ми пізнали Бога істинного і щоб були в істинному Сині Його Ісусі Христі. Цей є істинний Бог і життя вічне” (1 Ін. 5, 20).

ВОЛОДИМИР, МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ
Члени Священного Синоду:
НИКОДИМ, МИТРОПОЛИТ ХАРКІВСЬКИЙ І БОГОДУХІВСЬКИЙ
АГАФАНГЕЛ, МИТРОПОЛИТ ОДЕСЬКИЙ ТА ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ
ОНУФРІЙ, АРХІЄПИСКОП ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ І БУКОВИНСЬКИЙ
ІРИНЕЙ, АРХІЄПИСКОП ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ І ПАВЛОГРАДСЬКИЙ
ГУРІЙ, ЄПИСКОП ЖИТОМИРСЬКИЙ І НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ
ІОНАФАН, АРХІЄПИСКОП СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ,
КЕРУЮЧИЙ СПРАВАМИ УПЦ

   799  просмотров
 

© Архивная версия Официального сервера УПЦ "Православие в Украине" 2003-2006 год Orthodoxy.org.ua
(при перепечатке материалов - активная индексируемая ссылка на archivorthodoxy.com обязательна)

Каталог Православное Христианство.Ру